contador de visitas gratis AMICS UAB-Quina violència s'infligeix sobre les dones?

Quina violència s'infligeix sobre les dones?

Cronica FeminismeL’Associació d’Amics de la UAB amb la col·laboració de l’Observatori per la Igualtat de la UAB va celebrar el Dia Internacional les Dones amb el col·loqui “Quina violència s’infligeix sobre les dones?”. L’acte va tindre lloc el dijous 8 de març, a les 19 h, a la sala d’actes Oriol Bohigas de l’Ateneu Barcelonès

Joana Gallego, directora de l'Observatori per a la Igualtat i coordinadora del Màster Gènere i Comunicació de la UAB, va començar l’acte considerant que hi ha molts tipus de violència sobre les dones. Un d’aquests és el menyspreu intel·lectual, que s’ha traspassat als mitjans de comunicació. Per a Gallego, els mitjans de comunicació no reflecteixen la realitat, sinó que construeixen una realitat on les dones tenen menys del 25% de la participació. A més, a les dones que apareixen als mitjans no se les jutja pel que fan sinó per aspectes secundaris com la vestimenta, el pentinat o la gestualitat.

El segon tipus de violència al que va fer referència Gallego va ser la manca de credibilitat, és a dir, “la paraula de la dona sempre és sospitosa de manca d’imparcialitat”. Aquesta tendència s’agreuja en les notícies sobre violacions i agressions, on es posa sempre en dubte la paraula de la dona. Per tant, la violència sobre les dones després d’una agressió es veu magnificada a causa dels mitjans de comunicació.

Begonya Sáez Tajafuerce, professora de filosofia contemporània de la UAB, va afirmar que “considerar necessària la relació entre violència i dona ja és un acte de violència”. A més, va considerar que  aquesta relació està naturalitzada en la societat i que és necessari que la responsabilitat d’aquesta naturalització no recaigui en el subjecte “dona”. Va afegir que “ni tan sols la reducció del cos de les dones a la seva funció productiva i reproductiva, no justifica la naturalització de la violència que les dones pateixen”.

Encarna Bodelón, professora de filosofia del dret a la UAB i directora del Grup de Recerca Antígona, es va centrar en parlar sobre les xifres de les violències masclistes: segons la OMS, un terç de les dones que tenen una relació de parella pateixen violència masclista, relacions que arriben a causar embarassos no desitjats, avortaments no planejats o fins i tot la transmissió de malalties com el VIH. També va destacar que l’augment de la conscienciació social sobre la violència de gènera ha ajudat a les dones i afectats a identificar-la.

Bodelón va afirmar que les agressions sexuals formen part de la cultura europea i, per això, les dones “tenen coartada la llibertat, no caminen per on volen, no van allà on volen, per por”. També va destacar que tot i els rumors persistents de denúncies falses per part d’associacions masclistes la realitat és ben diferent i l’any passat només 15.000 de les 142.000 denuncies van obtenir l’adopció de mesures en l’àmbit civil. Per tant, vivim en un panorama on “la denuncia de les violències masclistes no garanteix la protecció de les dones, ni de la seva integritat física, ni d’altres elements socials”.

Gallego va voler afegir que els mitjans encara tracten la violència masclista com un succés, com si fos un fet aïllat, on expliquen que ha passat, quan, on, i no expliquen el perquè. Saez va considerar que “si no hi ha manera d’explicar d’una vegada per totes l’origen de la violència i explicar-ne els motius particulars, tampoc no en garanteix la seva desaparició”. Això va suposar un punt de debat entre les tres expertes, on cadascuna va defensar el seu punt de vista.

Posteriorment es va obrir un torn de preguntes on es va parlar de la violència epistèmica, la violència en parelles homosexuals, els cànons de bellesa en la dona i la relació entre la violència i la ideologia i/o la religió, etc. 

Vídeo de la jornada

Power Point d'Encarna Bodelón

Fotografies de l'acte:

Més imatges al FacebookMés imatges al Facebook