contador de visitas gratis AMICS UAB-TRANSCRIPCIÓ

TRANSCRIPCIÓ

El passat dijous 11 d’abril l’Associació d’Amics de la UAB va realitzar una jornada de debat titulada ‘Hipoteques i desnonaments. I ara, què?’ a les 18:30 hores al Col·legi de Periodistes.

 

Ja podeu consultar la TRANSCRIPCIÓ COMPLETA, el VÍDEO, el RESUM de les ponències i les FOTOGRAFIES de l'acte.

 

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha dictat una sentència que declara abusius alguns aspectes de la legislació espanyola sobre hipoteques i desnonaments. Considera que no defensa prou als consumidors davant de diverses pràctiques bancàries que vulneren els seus drets.

Des de la seva plataforma de reflexió “Universitat Opina”, l’Associació d’Amics de la UAB va creure convenient proposar una reflexió de nivell acadèmic sobre els aspectes jurídics, ètics i tècnics de la situació creada per aquesta decisió legal i per la recent admissió al Congrés dels Diputats de la Iniciativa Legislativa Popular promoguda contra aquell marc legal.

El Tribunal Europeu discuteix que els jutges espanyols no estiguin habilitats per paralitzar cautelarment un desnonament quan es denuncia l'existència de clàusules abusives en els pactes hipotecaris, de manera que la sessió de treball va intentar aprofundir sobre els marcs d'actuació passada, present i futura de la magistratura en relació al tema. També va analitzar les claus dels plantejaments bancaris abans i després de la sentència.

Per analitzar aquest tema els Amics de la UAB van convidar al magistrat José María Fernández Seijo, que va portar a les instàncies jurídiques europees aquesta problemàtica; al jutge Santiago Vidal, que ha viscut professionalment les reflexions del món judicial sobre l’estret marge d'actuació entre una legislació inadequada i uns desnonaments particularment desacreditats en el sentiment general de l'opinió pública; al catedràtic emèrit de la UAB Antoni Serra Ramoneda, profund coneixedor del nostre sistema financer, i a Ada Colau, portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) i eficient dinamitzadora del debat social sobre aquesta matèria. L'acte va ser moderat per Joan Botella, degà de la facultat de Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB.

Segons les dades oficials del Consell General del Poder Judicial, entre gener i setembre de 2012 es van produir 49.702 llançaments notificats per serveis comuns i 76.724 llançament acordats per jutjats de 1a instància. Segons les mateixes dades, el primer trimestre es realitzaven 517 desnonaments al dia i 532 durant el segons trimestre. Només en sis mesos, es van produir 94.502 desnonaments a l’estat espanyol.

 

Impacte als mitjans:

Parlen de l'acte i de les ponències al diari Ara (aquí) i a Europa Press (aquí). També a la Xarxa (aquí, a partir del minut 19:00) i al portal web de la UAB (aquí).

 

Transcripció completa de l'acte
Llegeix el resum de les ponències
Visualitza el vídeo complet
Consulteu les fotografies
Baixeu-vos el flyer de l'acte