contador de visitas gratis AMICS UAB-Les perspectives de la Socialdemocràcia. El llegat d'Ernest Lluch

Les perspectives de la Socialdemocràcia. El llegat d'Ernest Lluch

El passat 24 de gener, va tindre lloc la conferència “Les perspectives de la socialdemocràcia. El llegat d’Ernest Lluch” a la Biblioteca Mestre Martí Tauler de Rubí. Joan Majó, president de la Fundació Ernest Lluch i exministre d'Indústria, va oferir una xerrada que, pel seu contingut, pretenia ser un record i homenatge a la memòria d’Ernest Lluch.

Per començar, Majó va fer un repàs a la situació actual de la socialdemocràcia Europea. Va argumentar que hi ha hagut tres comportaments electorals “desconcertants”: la pèrdua de pes de molts partits moderats de dretes, la desaparició de gairebé tots els partits socialdemòcrates i l’aparició de forts moviments populistes.

Per entendre aquesta situació, va fer una retrospectiva de “les receptes de la socialdemocràcia” establertes després de la Segona Guerra Mundial. Concretament, va parlar de cinc aspectes essencials: un mercat lliure però regulat per evitar abusos, un poder equilibrat entre empresa i treballadors, un manteniment del sistema financer al servei del sistema productiu, una forta redistribució de rendes per la via fiscal, i la universalització dels serveis de l’estat del benestar, conceptes que no estaven passant pel seu millor moment.

Majó va definir la globalització, el progrés tecnològic o la escassetat de recursos naturals com alguns dels reptes mundials que cal tenir en compte a l’hora d’adaptar aquestes “receptes” a la socialdemocràcia actual. Tot i que no els va considerar fenòmens estrictament negatius, ja que la globalització “ha estat beneficiosa i ha disminuït les desigualtats al món”, el procés tecnològic “està canviant les nostres societats, fent-les més plurals i complexes”.

Majó va concloure el seu discurs sostenint que  “les idees socialdemòcrates son les que més s’apropen als valors de tradició europea” i, per tant, “cal prendre la iniciativa tant intel·lectual com política per poder marcar-les com a línia de futur que la gent vegi com la més desitjable”. Després va llegir uns fragments escrits per Ernest Lluch on descobria l’essència del socialisme emmarcant la seva intervenció en les teories postulades per Lluch.

Més fotografies de l'acte

Més imatges al FacebookMés imatges al Facebook