contador de visitas gratis AMICS UAB-B30

B30

Neix l’Associació Àmbit B-30 amb una desena de projectes i amb l’objectiu de convertir-se en l’eix de manufactura avançada del sud d’Europa

 

L’acte de constitució de l’Associació Àmbit B30 va tenir lloc el dimarts 21 de maig a la seu del Laboratori de Llum de Sincrotró Alba i va significar l’inici d’una nova etapa després de més de dos anys de treball conjunt.

L’alcaldessa de Cerdanyola del Vallès, Carme Carmona, va donar la benvinguda com a ciutat amfitriona de la constitució. En la seva intervenció va destacar “l’optimisme i l’estratègia” que guien aquest projecte, així com la “singularitat del territori aplegat: La unió fa la força”, va afegir. Per la seva banda, el secretari d’Empresa i Competitivitat  del Departament d’Empresa i Ocupació, Pere Torres, va posar l’accent en la reindustrialització: “La proposta de model econòmic ha de passar per reindustrialitzar el país, però no mirant el passat, sinó el futur, apostant per una reindustrialització intel·ligent, basada en la innovació, redistribuïdora d’oportunitats”.

Integrada inicialment per 53 organitzacions, l’Associació, neix amb l’objectiu de convertir-se en un dels principals pols industrials i de manufactura avançada del sud d’Europa.

Àmbit B30, està formada per empreses, centres de recerca, universitats, ajuntaments, organitzacions empresarials, organitzacions sindicals i governs de 23 municipis amb un objectiu en comú: actuar de forma col·lectiva per potenciar i impulsar tota la zona industrial i tecnològica de l’eix de la B-30.

Cal destacar la presència de la Universitat Autònoma de Barcelona, com un eix central d’investigació i coneixement de la zona. L’Associació d’Amics de la UAB i el Parc de Recerca de la universitat van ser promotors del projecte.

En aquest sentit s’ha estat treballant els darrers mesos en un pla d’Actuació que ara es consolida amb una primera relació de projectes que s’anirà ampliant com a estratègia global cap a la manufactura avançada.

La voluntat de l’associació de l’àmbit B-30 és reforçar aquest territori com a complement de l’Àrea Metropolitana, però sobretot contribuint a posicionar la B-30, però també Catalunya, com un dels pols industrials més importants del sud d'Europa. És la voluntat d’ajuntaments, universitats, empreses, sindicats i patronals que, atenent les potencialitats del territori i la voluntat de promoure el seu desenvolupament, han acordat definir una estratègia de col·laboració entre empreses, centres de recerca, universitats, ajuntaments, organitzacions empresarials, organitzacions sindicals i governs per potenciar la zona industrial i tecnològica que comprèn tot aquest eix i posicionar-la com una de les regions industrials amb més potencial innovador de Catalunya, Espanya i, amb vocació de ser-ho, del sud d'Europa. L’àmbit B-30 té tots els elements per fer competitiva la indústria, com també té voluntat per fer que el treball conjunt dels agents la faci més competitiva: recerca, innovació, competitivitat, exportació, àmbit atractiu per a la inversió...

 

Òrgans de representació

En el transcurs del mateix acte L’Ajuntament de Mollet ha estat escollit per unanimitat per presidir l’Associació Àmbit B30 els propers quatre anys. L’alcalde de Mollet, Josep Monràs, ha destacat la importància de la xarxa: “Aquest no és un projecte de protagonismes individuals, és un projecte que mira al món, que busca trencar fronteres, que posa en valor la xarxa de municipis”.

Els estatuts aprovats, preveien també el nomenament de vuit vicepresidències en representació de les diferents organitzacions que integren l’associació. Així, per a les vicepresidències en representació del bloc d’Ajuntaments i administracions públiques han estat pels Ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, de Cerdanyola, i de Santa Perpètua de Mogoda.

Per a la vicepresidència en representació de les organitzacions empresarials ha estat nomenada la Cambra de Comerç i Indústria de Sabadell. El sindicat Comissions Obreres, ostentarà la vicepresidència de les organitzacions sindicals.

En el cas de les Universitats, ha estat nomenada la Universitat Autònoma de Barcelona, amb Manel Sabés, vicerector de Relacions Institucionals i Territori, com a representant, i la Fundació Privada Ascamm qui ha estat nomenada per a la vicepresidència dels Centres de recerca i Parcs Tecnològics.

Tal com preveien els estatuts, durant l’acte ha estat nomenada també l’organització que haurà d’exercir el càrrec de Secretaria de l’Associació i, en aquest cas, ha estat escollit l’Ajuntament de Sabadell. En aquest sentit, l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, ha volgut destacar l’enorme valor afegit d’aquest territori: “Valor afegit és estar a l’entorn de Barcelona, però també ho és la singularitat d’aquest territori, i sobretot la realitat de talent i innovació que s’hi concentra”.