contador de visitas gratis AMICS UAB-Les IA al diagnòstic de les malalties rares

Les IA al diagnòstic de les malalties rares

En aquesta sessió, diversos experts han explorat com aquests desenvolupaments poden impactar en "El viatge del pacient del futur", que és el tema clau del Barcelona Health Hub Summit.

És clar que les megatendències digitals actuals tenen un gran impacte en el sector de les ciències de la vida, i les noves eines basades en la IA beneficien als pacients, els metges i altres parts involucrades.

Segons Francesc Cayuela, fundador i CEO de BD Care, la IA dispara la capacitat de càlcul de la informació de dades per a processar i donar-nos més informació de les malalties rares. "Per a mi, la IA forma part de la ciència computacional que consisteix en la computació de la intel·ligència humana". Ha remarcat que hi ha diferents mètodes: els supervisats, els no supervisats i els mixtos.

Des de la seva empresa s'esforcen per donar a tota l'aportació per al sistema sanitari des del rigor "perquè el que es busca és generar coneixement vàlid perquè aquest resolgui els problemes actuals en la sanitat. Afrontem diversos problemes: diagnòstic, urgències, seguiment del malalt, predicció i recopilar tots els coneixements en la formació".

Per part seva, María Luisa Martínez Triguero, Cap Clínic, Servei d'Anàlisis Clíniques, Hospital Universitari i Politècnic La Fe, València, s'ha centrat a explicar què és la malaltia de la deficiència de lipasa àcida lisosomal (LALD), una malaltia ultra rara causada per un error congènit del metabolisme lipídic, que es caracteritza pel dipòsit d'èsters de colesterol i triglicèrids en l'organisme.

"Produeix símptomes molt variats, sent en els nounats més fàcil de diagnosticar, però pot manifestar-se després en l'adolescència. També pot donar símptomes hepàtics i es confon amb altres malalties". La doctora crida a facilitar un diagnòstic precoç abans que s'alterin els òrgans. "Oferir ajuda, tant des del punt de vista sanitari com social, oferir un accés al tractament ràpid i fer difusió d'aquesta malaltia perquè sigui més coneguda".

Francesc Cayuela ha afirmat que el periple que passen aquest tipus de pacients és realment complicat i un diagnòstic pot ser llarg de fer. Per a això i opta per eines IA, "com l'estructura Doctor 2 Doctor, una eina en línia on tots els doctors que saben d'aquesta malaltia poden compartir amb altres diversos coneixements per a guiar-los sobre el diagnòstic més precís". També ha parlat de l'eina Doctor 2 Patient indicada per a recollir informació dels pacients, com a símptomes, les seves preocupacions i "així fer-ho arribar al D2D".

Leticia Beleta, general manager Ibèria d'Alexion, AstraZeneca Rare Disease, ha exposat que el seu paper com a empresa és el d'investigar i innovar en fàrmacs, i són especialistes en malalties rares, per això avala la col·laboració que tenen amb BD Care, "necessitem i fem costat a gent amb passió i idees, de manera que podem unir totes dues especialitats".

María Luisa Martínez ha contribuït en aquesta col·laboració com a metge, "la IA ajuda en gran escala a facilitar el diagnòstic d'aquesta i de moltes malalties rares; la quantitat de dades és important i només pot utilitzar-se i ordenar-se d'aquesta manera per a, amb això, també trobar un tractament precoç".

Francesc Cayuela ha deixat clar que l'actor principal és el pacient, també els hospitals, "que en el tractament de les malalties rares el té més complicat en matèria de cost i temps, perquè no té suficients eines per a afrontar-ho i poder reduir els costos".

 

Consulta la notícia original a la pàgina web de BDcare