contador de visitas gratis AMICS UAB-L'Associació B 30 presenta els seus objectius a Barcelona

L'Associació B 30 presenta els seus objectius a Barcelona

L'Associació B30, de la qual formen part la UAB, el seu Parc de Recerca i l’Associació d’Amics de la UAB, s'ha presentat el dimecres 7 d'octubre de 2012 a Barcelona per donar a conèixer la seva naturalesa i objectius. En un acte celebrat a la Casa Llotja de Mar de la capital catalana, va informar de l'aprovació dels seus estatuts i del compromís de totes les institucions que en formen part  per coordinar esforços amb la finalitat de potenciar l'àrea del Vallés i el seu entorn com a pol industrial i d'innovació tecnològica referencial del sud d'Europa a escala internacional.

L'acte a l’antiga Llotja de Mar de Barcelona va consistir en una explicació detallada de les potencialitats de la nova associació. Francesc García-Planas, president del  CIES i  del Gremi de Fabricants de Sabadell, va plantejar el que pot aportar el món empresarial. 

Antonio Diaz, secretari general de CCOO del Vallès Occidental, es va referir al paper que tindrà com a factor sòlid per ajudar a resoldre la crisi econòmica. Ferran Sancho, rector de la UAB, va remarcar el compromís dels centres universitaris per millorar l'oferta de coneixement universitari a tot el teixit social i econòmic de l'àrea de la B30. Després Isabel Garcia, alcaldessa de Santa Perpètua de Mogoda, Josep Monràs, alcalde de Mollet, i Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, van oferir reflexions sobre l'aportació en planificació del territori i en desenvolupament de les infraestructures que efectuaran les entitats locals. Salvador Esteve, alcalde de Martorell, va expressar el compromís de la Diputació de Barcelona, que ell presideix, per a la consecució de tots aquests objectius.

Finalment, Manuel Bustos, alcalde Sabadell i impulsor central d'aquesta iniciativa, a la qual el seu Ajuntament ha aportat una important contribució amb el treball dels seus serveis tècnics per definir i estructurar l'associació, va tancar l'acte assenyalant l'agenda de tasques immediates que s'engeguen.

 

Antonio Franco, president dels Amics de la Universitat Autònoma, va intervenir en l'acte per explicar als mitjans de comunicació les característiques de la nova associació i el llarg recorregut de la seva gestació, a la qual ha contribuït Amics pel seu desig, des fa molts anys, d’impulsar les sinèrgies entre el món empresarial d'aquesta àrea geogràfica i els treballs de recerca d'alt nivell que efectuen tant la nostra universitat com els altres centres de desenvolupament del coneixement i  la tecnologia, així com els parcs científics radicats a la zona.

 

Aquesta va ser la intervenció d'Antonio Franco:

Què és l'Associació B 30

“Hem trigat una mica per efectuar aquesta presentació de l'Associació B30 a Barcelona perquè no desitjàvem mostrar simplement una voluntat o un projecte, sinó una realitat. Ara, després d'un any i mig de treball discret, amb la convicció que l'Associació ja està estructurada, que és operativa, que està en marxa,  però també amb la seguretat que és una associació amb futur perquè té els mitjans necessaris i es proposa fer coses concretes útils, és quan volem explicar públicament el que som i el que anem a fer.

Pels qui desconeguin de forma absoluta el que som, ho explicaré succintament. Més de 60 institucions i organitzacions ens comprometem a treballar coordinadament, sense crear cap gran estructura, aprofitant les nostres capacitats individuals i posant-les  en comú per dinamitzar i millorar el que anomenem simbòlicament l'Àmbit de la B 30.

Volem donar suport decididament a aquesta àrea en els seus esforços per ser millor en el que en realitat ja és:  el principal pol industrial del sud d'Europa. I amb l´ànim de ajudar-la a convertir-se en un espai referencial a escala internacional en allò productiu, innovador i en allò  tecnològic.

Un ventall complert de municipis, universitats i centres d'investigació i ensenyament qualificat (tant públics com a privats), parcs tecnològics, empreses, agrupacions patronals, cambres, sindicats i altres institucions d'un àrea de de 485 km2,  habitada per més d'un milió de persones, amb mes de 30.000 empreses i prop de 400.000 llocs de treball, volen fer-li fer aquesta àrea un pas endavant qualitatiu. Es tracta de fer un pas endavant a partir de la seva magnifica realitat actual, doncs bona part de les seves empreses ja tenen un nivell tecnològic que oscil·la entre el grau mitjà i l'alt/alt. Es una bona realitat perquè aquesta àrea agrupa prop del 25 % de de les patents espanyoles i europees de la Regió Metropolitana de Barcelona.  És una bona realitat perquè la qualitat de les seves diferents universitats i centres de formació i investigació de tot tipus garanteix, per poc que siguem eficients en la coordinació, un ritme elevat de creixement de l’actual capacitat d'innovació, de transferència de coneixement i de creació del tipus de riquesa propi dels països més punters i més competitius d'Europa.

Deia que la referència de la B 30 era simbòlica perquè la nostra àrea de treball està al voltant d'aquest eix, però en realitat va mes enllà de les ribes d'aquesta via.  El nostre és un espai  territorial estratègic que va des de Martorell a Granollers, passant per Terrassa, passant per l'aglomeració Sabadell-Barberà-Cerdanyola , i incloent-hi tota la potencialitat de Sant Cugat.  En total, 23 municipis.

Es tracta d’ un espai amb nuclis d'investigació tan reconeguts com la Universitat Autònoma de Barcelona (a Bellaterra) i el seu Parc de Recerca; amb les instal·lacions també de la Universitat Politècnica; amb joies del nivell d’ESADE-Creapolis; amb la eficaç Universitat Internacional de Catalunya; amb l’ESDI, de Sabadell; amb apostes de futur de la dimensió del Parc de l´Alba, que acull el Sincrotró, i amb realitats empresarials com el Parc Tecnològic del Vallés i les seves 150 empreses radicades allà.

Tenim les eines i les potencialitats.  Disposem d'infraestructures raonables, encara que hagin de millorar i adequar-se millor a les necessitats, i també d’unes altres en projecte (Quart cinturó, l'orbital ferroviària), i funciona el Centre Intermodal de Mercaderies (CIM) com equipament transcendental per millorar l'eficiència en la distribució de mercaderies als principals centres d'activitat econòmica.

Amb tots aquests elements, el nostre repte és coordinar-nos millor, crear més sinergies, facilitar un millor coneixement mutu per aconseguir majors rendiments, identificar i obrir portes idònies per la intercomunicació, desenvolupar projectes concrets d'actuacions per elevar el nivell de competitivitat, i treballar per a la potenciació de la marca d'aquesta àrea a escala internacional. Volem contribuir a traduir en fets i resultats, en rendibilitat, totes les seves potencialitats de desenvolupament i negoci. Aquest  és l'objectiu de l'Associació B30.

Em permetran fer una mirada al passat, una mirada d’ homenatge, perquè en el passat estan les il·lusions i també les actuacions de moltes persones i institucions, de empresaris i emprenedors, que porten molts anys amb el desig i la voluntat que qualli un plantejament com aquest.

Un exemple. He estat convidat a fer-los aquesta presentació en la meva condició de president de l´Associació dels Amics de la UAB, una institució que figura entre els promotors d'aquesta vertebració. Nosaltres formem part dels que somiàvem. I des de fa molt temps, amb l'impuls d'un dels seus membres, personalitat destacada del àrea, Toni Farrés, inoblidable alcalde de Sabadell, i de Xavier Muñoz, president de l'Associació, hem estat tossuts donant empentes per la creació d'aquesta realitat.

I  mirant també al present com referència de cara al futur, remarco igualment la generositat de tots els membres de l’Associació. La dels empresaris embarcats en aquesta aposta. La del món del coneixement, que està posant el seu compromís. I el compromís  també dels responsables de tots els municipis, dels  ajuntaments d'aquesta àmplia àrea, que aquesta vegada, convençuts que ha arribat l'oportunitat definitiva, que aquesta vegada és la bona,  i que la crisi converteix en inajornable aplegar aquests esforços, s'han anat sumant, per sobre dels seus colors polítics, a l'impuls inicial que va materialitzar l’Ajuntament de Sabadell i el seu alcalde, Manuel Bustos, per aglutinar voluntats i complicitats de tot tipus fins arribar, després d'un any i mig de treball, d’estudis sobre el territori, d’anàlisi d´experiències internacional versemblants, a aquesta presentació pública d'avui.”

 

La prensa se'n va fer ressò: http://www.b30i.cat/B30/p/Mitjans_7_novembre_12_cat.asp

I l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, va escriure una carta d'agraïment per l'esforç realitzat pels impulsors de la B 30, llegeix-la aquí