contador de visitas gratis AMICS UAB-Javier Lafuente: "La UAB ni s'ha posat ni es posarà en contacte amb els responsables de l'atac"

Javier Lafuente: "La UAB ni s'ha posat ni es posarà en contacte amb els responsables de l'atac"

El rector de la UAB assegura conèixer qui està darrere de l'atac i nega haver rebut cap petició de xifra econòmica a pagar a canvi de restaurar la normalitat. 

La troballa d'uns fitxers amb informació ha permès a l'equip tècnic de la universitat descobrir el tipus d'atac rebut i el responsable. Així i tot, no hi ha hagut contacte entre els criminals i el rectorat, i tampoc n'hi haurà, ja que no es pagarà res, ha assegurat el rector Javier Lafuente en una entrevista al programa "Els matins" de TV3. 

La UAB ha posat en marxa un grup de resposta conformat per l'equip TIC de la Universitat, una empresa especialitzada i l'Agència Catalana de Ciberseguretat. El grup ha elaborat un pla de restabliment del servei que es troba ara per ara en fase d'anàlisi de danys. 

Els terminis estan marcats, tot i que pot haver-hi variacions. Divendres 15 comença la revisió dels 10.000 aparells que es troben al campus i podrien estar afectats, i dilluns s'habilitarà una noxa xarxa inalàmbrica restringida que oferirà connexió a internet de manera provisional fins al restabliment de l'anterior. 

La normalitat es recuperarà de manera esglaonada. Segons informa el rector, sense poder assegurar-ho, a principis de novembre s'espera l'assoliment d'una "certa normalitat" que permeti el desenvolupament de la majoria de tasques que es duen a terme a la UAB, i cap a Nadal es podrà considerar que la situació torna a la normalitat. 

Javier Lafuente ha definit la tasca com a "feina de ceba", ja que serà necessari establir un nucli segur i restaurar i instal·lar de nou tot el programari per capes, per tal d'assegurar una nova xarxa segura. 

La dificultat de la restauració del servei rau en la complexitat de la xarxa informàtica, composada per més de 1.200 servidors virtuals i 10.000 màquines, amb un nivell d'interconnexió molt elevat. Per evitar l'extensió de l'atac i controlar els seus efectes, tota la xarxa ha estat desactivada, així com s'ha paralitzat el funcionament de tots els serveis. 

Malgrat el grau d'afectació de l'atac, el rector obre la porta a recuperar els arxius danyats gràcies al sistema de seguretat de la UAB, amb tres nivells de back-up'. Així i tot, no és possible donar una certesa absoluta de la seva recuperació.