contador de visitas gratis AMICS UAB-Presentació de llibre: 'Política para apolíticos'

Presentació de llibre: 'Política para apolíticos'

Josep Maria Vallès va acudir a la seu de l’Associació d’Amics de la UAB el passat 19 de novembre per presentar el llibre ‘Política para apolíticos’ (Ariel).

 

L’obra va néixer al departament de Política amb la idea de tractar els tòpics i llocs comuns que corren sobre la política i els polítics. “No és un llibre acadèmic, sinó per ciutadans als que els interessi”, va explicar Josep Maria Vallès durant la seva presentació. Els professors de Ciència Política Eva Anduiza, Xavier Ballart, Joan Botella, Quim Brugué, Alex Casademunt, Ana Mar Fernández, Salvador Martí, Francesc Morata, Joan Subirats i Josep Maria Vallès són els autors del llibre, conformat per varis capítols curts, que tracta els problemes que causen la desafecció política actual.

Se senten representats els ciutadans pels seus polítics? Ha desaparegut la honradesa en la política? Sobren polítics i falten experts? Són algunes de les preguntes que els ciutadans es fan sobre la política i als que aquests politòlegs volen donar una resposta. És un llibre, a més, que conté diferents punts de vista i perspectives, ja que en ell s’hi apleguen autors de diferents generacions.

“La tesi del llibre és que la democràcia es troba amenaçada, no es pot donar per assegurada” va afirmar Vallès. Un dels riscos per la continuïtat de la democràcia és justament la indiferència dels ciutadans vers la política, ja que el poder de decidir rau en el poble. Vallès afirma que actualment hi ha uns retrocessos reals en la democràcia, es retallen drets socials, civils i laborals de les persones, uns drets pels quals s’ha lluitat molt en el passat, “hi ha autors que parlen d’una època post democràcia”, va afegir.

Per tot això, el politòleg conclou que es necessari un procés de rehabilitació de la política democràtica, no hi ha una clau màgica per realitzar una remodelació de l’estructura democràtica, però sí que caldrien alguns canvis que s’exposen al llibre, com és, una reenginyeria institucional, el que vindria a ser “un ITV del sistema polític”, tal i com va explicar Vallès. En la nostra societat, aquesta inspecció apunta tres defectes del sistema: una manca d’intel·ligibilitat i transparència, una manca de proximitat entre els que prenen les decisions i els ciutadans i una manca de rendiment de comptes dels resultats. En segon lloc, caldria una revalorització de la idea de la política: “Traslladar a la ciutadania que la política es essencial pel desenvolupament de les persones i la ciutadania”, fet que s’aconsegueix, segons Josep Maria Vallès, a través de l’educació en el seu sentit més ampli i a través de la idea que els mitjans de comunicació traslladen de la política.

Durant el torn de preguntes, es va establir un debat entre els assistents, el politòleg va parlar dels estats on el sistema democràtic funciona millor: els nòrdics. És en aquests països on hi ha millor imatge de la política, més interès i implicació, fet que coincideix amb uns índex de desigualtats dels ciutadans més baixos, un major equilibri social. “Aquí fa anys que els nivells d’igualtat que s’havien aconseguit s’estan perdent, per tant, puja la desconfiança democràtica”.

 

 

____________________________________________________________________________

Josep Maria Vallès va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona, Ciències Polítiques a l'Institut d'Estudis Polítics de París i Direcció d'Empreses a ESADE. És catedràtic de Ciències Polítiques i de l'Administració de la Universitat Autònoma de Barcelona, on ha sigut degà de la facultat de Ciències Polítiques i Sociologia i rector de la Universitat (1990-1994). Comença la seva activitat política el 1999 com a soci i president de l'Associació Ciutadans pel Canvi, va ser diputat del Parlament de Catalunya de la coalició PSC - CpC (Partit Socialista de Catalunya - Ciutadans pel Canvi) en les eleccions del 1999 i 2003. En aquestes últimes eleccions va entrar a formar part del Govern de Catalunya com a conseller de Justícia.

 

Sinopsi de 'Política para apolíticos':

 

"Advocar per les bondats de la política sempre avui més arriscat que mai. La política - i els polítics, en moltes ocasions- viu un moment de descrèdit i indiferència generalitzada. S'acumulen els casos de corrupció política i l'absentisme sembla ja una lacra difícil de combatre.

Però què és realment la política. Quina funció primordial té en la nostra societat. Fins a quin punt la majoria de postulats i proclames que es llancen contra la política no són més que simples sofismes o, en el millor dels casos, frases tan buides com enginyoses.

Alguns dels politòlegs més importants del país es reuneixen en aquest llibre per respondre als tòpics que utilitzen els crítics amb la política i a demostrar què hi ha realment darrera d'algunes idees en aparença bones, però que realment són terriblement pernicioses.

'Política para apolíticos' és principalment una reivindicació de la bona política -i bons polítics -, de les solucions i camins pels que hem de conduir-la per a que aconsegueixi els seus objectius i exerceixi el rol essencial que té. És un cant contra la dimissió dels ciutadans. 

Font: editorial Ariel