|
L'Associació d'Amics de la UAB va organitzar el dijous 29 de gener el debat: 'Prou malbaratar aliments' a la biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler a Rubí.
Els ponents de la jornada van ser:
- Artur Xavier Roig, professor i director del Departament de Ciència Animal i dels Aliments de la UAB.
- Ana Belén González Reyes, cap de l'àrea de Responsabilitat Social Corporativa i Medi Ambient a Caprabo.
- Dani Giménez, membre de Nutrició sense Fronteres.
- Paco Muñoz-Gutiérrez, tècnic de l’Oficina de Medi Ambient de la UAB.
Manel Sabés, vicerector de Relacions Institucionals i Territori de la UAB, va presentar i moderar l'acte.
Segons la Diagnosi del malbaratament alimentari de Catalunya realitzat per l'Agència de Residus de Catalunya, s'estima que cada català malbarata prop de 35 kg de menjar anualment, o 96 g diàriament.
Es pot afirmar, doncs, que el 6,3% del total de residus municipals de Catalunya són aliments malbaratats. Per tant, un ús eficient dels aliments podria reduir un 6,3% els residus municipals, que al capdavall es podria llegir com el potencial de prevenció de residus atribuïble als residus alimentaris.
D’acord amb les dades de l’estudi, les famílies són les responsables principals del malbaratament amb un 58% del total; el comerç, de forma agregada, amb un 26%, i el sector de serveis a la restauració i el càtering es responsabilitza del 16% del malbaratament de Catalunya.
Material relacionat:
- Propostes per a prevenir i evitar el malbaratament alimentari de l'Agència de Residus de Catalunya.
- Guia breu d’informació alimentària en relació amb els establiments de restauració, de l’Agència catalana de seguretat alimentaria.
- Aprofitem el menjar! Una guia per a la reducció del malbaratament alimentari en el sector de l’hosteleria, la restauració i el càtering’, realitzat per l’Oficina de Medi Ambient de la UAB i la Fundació Alicia
- Informe de la FAO sobre la petjada ecològica del malbaratament alimentari (‘Global Food losses and food waste’, FAO, 2011).
- Guia de pràctiques correctes d'higiene per a l'aprofitament segur del menjar en els sectors de la restauració i comerç minorista’.
Flyer de la jornada | |
Fotografies de l'acte | |
Vídeo complet de l'acte | |
Resum de les ponències |