contador de visitas gratis AMICS UAB-Èxit d’assistència a la UO sobre El Noi del Sucre

Èxit d’assistència a la UO sobre El Noi del Sucre

Emili Cortaviarte, president de la Fundació Salvador Seguí, va impartir una interesant ponència sobre “El Noi del Sucre i l’Anarquisme a Catalunya” davant més de 50 persones a la Biblioteca Mestre Martí Tauler de Rubí.

Cortaviarte, historiador i autor de diversos llibres sobre  Salvador Seguí i el moviment anarquista, va contextualitzar al seu moment històric la vida i l’obra d’en Salvador Seguí, conegut com a El Noi del Sucre. Va aportar detalls d’aquella època, estem parlant de finals del s. XIX i de començaments del s. XX, que avui dia o bé són desconeguts o es veuen des de la perspectiva actual.  

Salvador Segui, El Noi del Sucre

Gràcies a aquesta contextualització es pot comprendre millor la dimensió política i les aportacions que va fer Salvador Seguí no només al moviment anarquista, sinó a tot el moviment obrer d’aquells temps.

Cal destacar la seva contribució a la modernització del món sindicalista en qüestions i conceptes que avui dia ens semblen òbvies com és el sindicat únic; fins aleshores els sindicats estaven dividits per oficis, hi havia el sindicat dels paletes, dels lampistes, dels guixaires, dels pintors... Seguí i altres companys van promoure la creació d’un sindicat únic dividit per sectors que reunissin a tos els oficis, en aquest exemple seria els treballadors de la construcció. O també que les condicions de vida dels treballadors era una qüestió rellevant pel sindicalisme.

Importancia de Salvador Segui

Home de consens va buscar aliances amb l’esquerra catalanista, Lluís Companys va ser el seu advocat i amic, o amb el món de la cultura. 

Cortaviarte va respondre a les preguntes dels assistents que va permetre ampliar la visió de la importància del moviment anarquista a Catalunya fins que va arribar la dictadura franquista. I com inclús ara, que es celebra l’aniversari de l’assassinat  d’en Seguí ,determinats estaments continuen posant entrebancs als actes de celebració o tracten de manipular la seva figura o el que va passar a Catalunya durant el període anomenat “pistolerisme”, concepte que iguala víctimes i botxins.   

Fundacio Salvador Segui