contador de visitas gratis AMICS UAB-5 tradicions estrangeres per celebrar la Pasqua

5 tradicions estrangeres per celebrar la Pasqua

Durant la Setmana Santa es fan una sèrie de tradicions arreu del món molt diferents i que segur no coneixies

La Setmana Santa és un dels moments més importants per al cristianisme. Arreu del món es segueixen unes tradicions per celebrar aquesta festivitat i donar pas, així, al tradicionalment conegut com “dilluns de Pasqua”.

Segons explica la tradició, la Setmana Santa és un conjunt de celebracions religioses que es fan durant l’última setmana de Quaresma. Aquesta festa vol commemorar els últims moments de la vida de Jesús: el Diumenge de Rams és el dia en què se celebra l'entrada de Jesús a Jerusalem, el Dijous Sant és la data de l'Últim Sopar, el Divendres Sant recorda la crucifixió, el Dissabte Sant és dia de duel i, finalment, el Diumenge de Pasqua se celebra la resurrecció.

Aquí a Catalunya n’és habitual celebrar la Setmana Santa amb la família i, dilluns de Pasqua, gaudir de la ja coneguda “Mona de pasqua”.

Per aquest motiu, volem presentar-vos cinc celebracions tradicionals de diferents llocs del món que segur no coneixies.

- Als Estats Units tenen una figura que els acompanya durant tota la setmana: el conillet de Pasqua. Realment aquesta tradició és alemanya i va estar adoptada pels estatunidencs. Es coneix que des del 1878, la Casa Blanca, obre al públic el seu jardí per fer una competició infantil anomenada “Egg Rolling”. Aquesta consisteix en fer rodolar un ou de Pasqua per la gespa de la residència i córrer darrere d’ell. Altrament, és tradició dedicar un espai de temps durant la setmana a decorar aquests ous i amagar-los als jardins perquè els més petits de la casa els puguin trobar.

- A Finlàndia i Suècia els infants tenen el costum de disfressar-se de bruixa amb mocadors al cap i la cara pintada. Es dediquen a anar per les cases dels pobles o ciutats demanant ous i llaminadures a canvi de dedicar una cançó. És bastant semblant a la festivitat “Halloween” on també els nens es dediquen a demanar llaminadures per les cases del seu voltant. Una dada curiosa és que es disfressen de bruixa perquè allà són un element conegut popularment. Encenen fogueres la nit del Divendres Sant amb la intenció de foragitar les bruixes que volen cercant esperits per captar.

- A Polònia passen la Pasqua passada per aigua. És tradició que el Dilluns de Pasqua els joves es mullen entre ells pels carrers. Utilitzen eines com pistoles d’aigua i mànegues per llançar la major quantitat d’aigua al contrincant. L’objectiu principal són les noies solteres. Elles són el blanc d’aquesta tradició i és costum que durant el dia acabin ben xopes.

- A Corfú, durant el diumenge de Pasqua, és tradició vigilar quan se surt al carrer perquè és tradició de trencar tot d’objectes de ceràmica llançant-los daltabaix de la finestra. L’origen d’aquest ritual és incert. Es creu que hi ha qui creu que simbolitza el renaixement de la primavera. Uns altres pensen que té a veure amb el costum de fer neteja per l’any nou litúrgic i n’hi ha que ho relacionen amb els terrabastalls de Divendres Sant que es fan en altres llocs com a senyal de dol per la mort de Jesús.

- A Noruega llegir novel·les negres és tradició. Aquest costum és curiós ja que, per aquestes dates, les editorials es dediquen a treure publicacions especials de gènere policíac i, d’aquesta manera, el poble noruec pot passar-se la Setmana Santa llegint.

 

Informació consultada a la web oficial de l'Ajuntament de Barcelona.