|
Joan Lluís Pérez Francesch, Catedràtic de Dret Constitucional de la UAB i secretari d’AmicsUAB va aprofundir sobre els diferents motius de la manca de civisme a les nostres ciutats i pobles.
El Catedràtic va parlar de la gestió de la molèstia i de la necessitat de la reivindicació de l’espai públic en una societat en crisi constant. Una crisi que ens diu que cal posar en valor l’educació moral: “no cal que ens diguin què cal fer, ha de sortir de nosaltres mateixos” -recalcà Pérez Francesch- “moralment les coses estan bé o no, no depenen de la nostra opinió perquè llavors no hi ha fonamentació ètica”.
Hi ha una gran diferència entre actuar de forma cívica per convicció, havent tingut una educació moral , o per convenció, de manera imposada a través d’ordenances municipals i lleis que volen sancionar l’incivisme.
Segons el ponent, el civisme ens proporciona un conjunt de regles per viure en una societat que ara té un conflicte de valors interns, l’heterogeneïtat de la societat actual, el conflicte generacional, la individualitat i l’afebliment dels vincles comunitaris, fan que sigui veritablement difícil l’acord d’una ètica mínima de comportament.
Per acabar, es va obrir un torn de preguntes i discussió entre els assistents que va desembocar en un debat molt interessant al voltant de moltes de les qüestions que s’havien plantejat durant la ponència i arribant a la conclusió que cal fer molta feina, tolerància i coneixement de l’altre perquè parlem de civisme en positiu.