contador de visitas gratis AMICS UAB-UO: Visibilitzar les dones al món de la ciència i crear referents femenins

UO: Visibilitzar les dones al món de la ciència i crear referents femenins

Susanna Baqué, Doctora en Bioquímica i Biologia Molecular i presidenta d’AmicsUAB va fer una retrospectiva al voltant de la figura de diferents dones importants en el món de la ciència i va destacar i aprofundir en els seus descobriments.

Foto: Agustín Jiménez López

Després de presentar-se, Baqué va incidir en el paper de les dones a la ciència i en com moltes de les grans científiques de la nostra història han estat a l’ombra d’homes que finalment s’han beneficiat dels seus descobriments. 

Va fer un repàs per noms coneguts com el d’Hipatia d’Alexandria, Marie Curie, Rosalind Franklin o Jane Goodall, però també pels de  dones menys conegudes que han consagrat la seva vida a la investigació i han estat mereixedores de premis Nobel de química o medicina com Mária Telkes, Dorothy Crowfoot Hodwgin, Barbara McClintok, Margarita Salas, Carme Torras o Emmanuelle Charpentier.

Foto: Agustín Jiménez López

 Tot seguit, Baqué va parlar de com els referents femenins han estat clau a l’hora de tirar endavant la seva carrera desde l’inici dels seus estudis. I de com molts d’aquest referents han estat mentores i persones que l’han ajudat i recolzat en el seu desenvolupament com a científica. A partir d’aquesta explicació va sorgir una reflexió al voltant de com les dones prioritzen la col·laboració enfront la competitivitat.

Després de destacar les diferents iniciatives a nivell mundial, europeu i local que s’estan duent a terme avui en dia per fomentar el paper de les dones en el món científic i de fer propostes per millorar aquesta participació, tant a nivell institucional com a nivell personal, es va obrir un torn de paraules en el que els assistents van poder expressar les seves opinions.