contador de visitas gratis AMICS UAB-Col·lecció Tast de Clàssics

Col·lecció Tast de Clàssics

L'Associació d'Amics de la UAB va acollir el dilluns 14 de novembre a les 17h, la presentació dels dos primers volums de la col·lecció Tast de Clàssics de l'Editorial Barcino:
- Jordi de Sant Jordi, Poesia. Versió de Carles Duarte.
- Ausiàs March, Una tria. Versió de Josep Pieral.
L'acte va comptar amb la presència dels dos autors que van presentar les obres i en van llegir alguns fragments
Descarrega't la invitació

Es prega confirmació prèvia de l’assistència: 93 581 14 90 / amicsuab@uab.cat


Aquí teniu algunes imatges de la trobada:


Primer volum de la col·lecció Tast de Clàssics

JORDI DE SANT JORDI. POESIA

La nova col·lecció Tast de Clàssics és una invitació a gaudir dels grans autors i dels títols més destacats de la literatura catalana antiga des d’una sensibilitat contemporània. I a conversar-hi des del present. Per això hem demanat a escriptors i poetes actuals que n’adaptin les paraules per tal de retornar-les als lectors d’avui amb un llenguatge proper i entenedor que, alhora, en faci evident la qualitat literària. Jordi de Sant Jordi És un dels poetes més interessants dels primers vint-i-cinc anys del segle XV. Va néixer a València a final del XIV, fill d’un esclau morisc alliberat. De ben jove va entrar al servei d’Alfons el Magnànim, i ja el 1416 consta com a cambrer personal del rei, càrrec de prestigi que va ocupar fins a la seva prematura mort, l’any 1424. A la cort Jordi va entrar en contacte amb poetes com ara Andreu Febrer, Ausiàs March o el Marqués de Santillana. Aquest darrer recordava, anys més tard, la bellesa de les seves composicions, i en lloava les aptituds musicals. N’hem conservat divuit poesies.

Carles Duarte (Barcelona, 1959) és poeta i lingüista. La seva poesia, en què es fan presents d'una manera constant el paisatge i les referències culturals del Mediterrani, té com a temes centrals la tendresa, el somni i l'oblit. La seva obra ha estat traduïda a diverses llengües i ha merescut els premis Rosa Leveroni, Vila de Martorell i Crítica "Serra d'Or". És cavaller de les Arts i les Lletres de la República francesa.
Entre els seus llibres de poesia destaquen Tríptic hebreu, El silenci, El centre del temps i Els immortals. També ha publicat llibres de narrativa.
Ha col·laborat amb pintors com Antonio Hervás, escultors com Guido Dettoni i Manuel Cusachs, fotògrafs com Francesc Guitart i Kim Castells i amb cantants com Dounia Hédreville, Josep Tero, Antonio Placer, Franca Masu, Elena Ledda o Mariona Sagarra. Com a lingüista ha treballat amb els professors Joan Coromines i Antoni M. Badia i Margarit i ha publicat llibres de lingüística històrica i de llenguatges especialitats.
Fou secretari general de la Presidència de la Generalitat de Catalunya en l'últim govern presidit per Jordi Pujol (1999-2003). Ha estat president dels premis literaris Recvll de Blanes. Actualment dirigeix la Fundació Lluís Carulla i presideix la Comissió de Cultura de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País; és secretari del Cercle del Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona i patró de la fundació Amics del MNAC.
És soci de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Segon volum de la col·lecció Tast de Clàssics

AUSIÀS MARCH. UNA TRIA

Josep Piera versiona els poemes del clàssic valencià al català modern.
Editorial Barcino acaba de publicar dins la col·lecció Tast de Clàssics l’antologia poètica Una tria d’Ausiàs March, amb versions dels poemes al català modern a càrrec de Josep Piera.
Els poemes escollits, la versió original dels quals està acarada a la versió feta per Josep Piera, inclouen cants d’amor “o del voler amorós”, cants de mort o de dol i cants morals. Segons Piera, “aquesta tria personal intenta propiciar una aproximació poètica a l’obra marquiana, actualitzant-ne el dir antic tot respectant el to i el ritme sentenciós dels seus contundents decasíl·labs”.
Nascut el 1400 a València o a Gandia i mort a València l’any 1459, Ausiàs March és considerat un dels poetes europeus més importants del segle XV, l’obra del qual va ser reconeguda, imitada i admirada durant el Renaixement hispànic. Dotat d’una lucidesa introspectiva gens comuna, March va reinventar el llenguatge de la tradició cortesa i creà una poesia d’expressió concentrada i subtil, tot bastint una concepció extrema de l’amor, basculant entre l’ideal contemplatiu de la raó i la vivència tràgica i conflictiva de la passió
Josep Piera (Gandia, 1947), poeta i narrador, pertany a l’anomenada Generació del 1970. És autor de Jo sóc aquest que em dic Ausiàs March (una biografia novel·lada del personatge), El Temps Feliç, i El cingle Verd, entre d’altres. Va dirigir l’Any del Tirant i ha guanyat, entre altres, els premis Andròmina, Carles Riba i Josep Pla.
La col·lecció Tast de Clàssics suposa una invitació a gaudir dels grans autors i dels títols més destacats de la literatura catalana antiga aportant una visió contemporània. Diversos escriptors i poetes actuals són els encarregats d’adaptar les seves paraules al català modern per retornar-les als lectors d’avui amb un llenguatge proper, actual i entenedor que també en faci evident la qualitat literària.
Ausiàs March, Una tria, versió de Josep Piera, és el segon llibre de Tast de Clàssics, iniciada amb Poesia de Jordi de Sant Jordi, adaptada pel poeta Carles Duarte. Els propers títols seran El somni, de Bernat Metge, en versió d’Alba Dedeu i Vida de Jesucrist d’Isabel de Villena, en versió de Marta Pessarrodona.