contador de visitas gratis AMICS UAB-Geopolítica de la Unió Europea: present i futur

Geopolítica de la Unió Europea: present i futur

El proper dijous 22 de juny a les 20h celebrem una nova edició dels Sopars d’AMICS uab sota el títol: “Geopolítica de la Unió Europea: present i futur”. En aquesta ocasió comptarem amb la ponència de Pol Morillas, Director del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs), que compta amb una dilatada experiència en l’anàlisi de la geopolítica europea. Morillas ha estat coordinador del Comitè Polític i de Seguretat del Consell de la Unió Europea, assessor en Acció Exterior al Parlament Europeu i Cap de l’Àrea de Polítiques Euro-Mediterrànies a l’Institut Europeu del Mediterrari (IEMed).

Sense que s'hagin superat encara les conseqüències de la pandèmia de la Covid-19, el continent europeu s’ha sumit en una nova crisi amb la invasió a gran escala d’Ucraïna iniciada el 24 de febrer del 2022 per Rússia. El conflicte ha revifat un debat sobre la forma de dirigir les relacions internacionals. A l’utilitzar Rússia la preocupació per la seva seguretat degut a les seves circumstàncies geogràfiques, s’ha impulsat la tornada de la geopolítica com a guia de les relacions internacionals.

La Unió Europea ha respost de forma molt unitària, per exemple aplicant importants paquets de sancions a Moscou o reduint la dependència del gas rus. Aquesta reacció conjunta ha contribuït al creixement de la importància del paper de la Unió Europea com a actor internacional. Tot i així, encara queden moltes incògnites per respondre, i amb la invasió russa d’Ucraïna encara en marxa i amb la perspectiva que s’allargui encara més en el temps, la política europea necessita identificar les estratègies més efectives per fer front a tots aquests reptes.