contador de visitas gratis AMICS UAB-La UAB participa en l’exposició virtual “InterMedit”

La UAB participa en l’exposició virtual “InterMedit”

 “InterMedit: l’intercanvi mediterrani a lAntiguitat, pont entre cultures” es va presentar al Museu Monogràfic Puig des Molins d’Eivissa el passat 27 d’abril i permet visitar de manera virtual e immersiva una cinquantena de peces. Els encarregats de l’execució tècnica d’aquesta exposició virtual han estat la xarxa CORE en Patrimoni Cultural i els OpenLabs. A la UAB s’han digitalitzat una cinquantena de peces en 3D, algunes de les quals obtingudes per primer cop amb un altíssim nivell de detall, com és el cas de l’Esculapi d’Empúries. A l’acte de presentació van participar: Benjamí Costa, Maria Bofill i Helena Jiménez (MAEF); Jusèp Boya i Marta Santos (Museu d’Arqueologia de Catalunya); Lionel Izac i Sophie Izac (Centre des Monuments Nationaux, Forteresse de Salses, Enserune), i Oriol Vicente i Igor Bogdanovic (UAB).

Aquesta exposició respon al projecte «InterMedit: L’intercanvi mediterrani a l’Antiguitat, pont entre cultures», promogut per l’Euroregió Pirineus-Mediterrània i amb tres entitats associades: l’Associació d’Amics del Museu Arqueològic d’Eivissa i Formentera (MAEF) (Illes Balears), l’Associació Cultural d’Amics del Museu d’Empúries-Unitikesken (Catalunya) i el Museu i Oppidum i Museu d’Enserune (Occitània) a través del Centre de Monuments Nacionals de França.

La mostra virtual ha estat possible gràcies al treball en equip que ha comptat amb la participació dels tècnics dels museus esmentats i la col·laboració de la xarxa CORE en Patrimoni Cultural i els UABOpenlabs de la Universitat Autònoma de Barcelona.

InterMedit: L’intercanvi mediterrani a l’Antiguitat, pont entre cultures» mostra la rellevància de la connexió mil·lenària de les tres regions que en formen part del projecte a través de les restes arqueològiques pertanyents a tres grans civilitzacions de l’Antiguitat (fenícia, etrusca i grega) presents al Mediterrani Occidenta. Inicialment es va pensar en fer una exposició física, però el seu trasllat al món virtual permet posar a disposició de tothom, i des de qualsevol punt del planeta, aquest ric patrimoni cultural.  

  

Es pot accedir a aquesta mostra virtual mitjançant una pàgina web desenvolupada per la UAB juntament amb l’empresa suïssa VR-ALL-Art i recórrer l’exposició de manera immersiva amb ulleres de realitat virtual. Així es pot gaudir d’una visió en 3D de mig centenar de peces i escultures digitalitzades per la UAB amb una resolució molt alta i al màxim nivell de detall. Entre les peces més destacables podem mencionar la deessa Tanit, de la necròpoli del Puig des Molins d’Eivissa, o del déu Esculapi d’Empúries, icona de l’arqueologia catalana.

“Amb aquest projecte hem mostrat que es poden crear exposicions gairebé impossibles en el món físic per les dificultats de reunir en un mateix espai peces tan importants com aquestes, que són les màximes representants de les escultures orientals al mediterrani preromà. La digitalització està transformant la manera en què pensem la divulgació del patrimoni arqueològic i la museologia, i, molt important, alhora contribueix a la democratització de la cultura”, assenyala Oriol Vicente, arqueòleg i responsable de la xarxa CORE en Patrimoni Cultural de la UAB. “A més, els models que hem obtingut en 3D, molts dels quals inèdits, són útils també per a la recerca i la conservació de les peces”.

El projecte ha comptat, també, amb la participació d’alumnat del màster en Humanitats i Patrimoni Digitals UAB-UPF i ha creat lloc a un treball de final de màster sobre disseny de l’entorn virtual, dut a terme per l’alumne Yuwei Fang.