contador de visitas gratis AMICS UAB-S'inicia un projecte per desenvolupar nous antibiòtics de precisió

S'inicia un projecte per desenvolupar nous antibiòtics de precisió

Neix el projecte de recerca ABPATHFINDER, que s'adreça a desenvolupar noves teràpies antimicrobianes de precisió, coordinat des de la Universitat Autònoma de Barcelona dins del marc dels Plans Complementaris del Ministeri de Ciència i Innovació.

El projecte s'adreçarà a crear antibiòtics per eliminar les infeccions, sense produir efectes secundaris en el pacient ni afectar els bacteris beneficiosos. La seva actuació en patògens específics permet deixar intacta la microbiota del pacient. El doctor Marc Torrent, professor del Departament de Bioquímica i de Biologia Molecular de la UAB, és l'encarregat de coordinar aquesta iniciativa, en conjunt amb l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron i l’Hospital Reina Sofía de Còrdova.

L'aparició de patògens resistents als antibiòtics ha fet que l'efectivitat de la teràpia antimicrobiana tradicional disminueixi. Per dir-ho així, la població és cada cop més resistent als fàrmacs antibacterians. Segons l'informe publicat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), a Espanya moren unes 4.000 persones cada any a causa d'infeccions produïdes per bacteris resistents. Aquest és un fenomen d'alerta global provocat pel consum excessiu o inadequat d'antibiòtics.

D'aquesta manera, l'equip de recerca investigarà la possibilitat d'elaborar compostos que impedeixin la interacció entre dues proteïnes clau per a la supervivència dels bacteris. En efecte, esdevé un mecanisme d'acció totalment nou que protegeix la riquesa de la microbiota de l'hoste i evita la reaparició freqüent d'infeccions en els pacients.

El projecte es desenvolupa dins l'esfera dels Plans Complementaris que ha llançat per primera vegada el Ministeri de Ciència i Innovació, dins de la convocatòria de Projectes de Biotecnologia Aplicada a la Salut. En afegit, compta amb la participació de l'Institut de Recerca de la Vall d'Hebron i de l'Hospital Reina Sofía de Còrdova.