contador de visitas gratis AMICS UAB-Vicente Salas reflexiona sobre com assolir un model d’empresa més sostenible i inclusiu

Vicente Salas reflexiona sobre com assolir un model d’empresa més sostenible i inclusiu

L’economista Vicente Salas ha explicat com l’economia política ha contribuït a debatre “com ha de ser l’empresa per contribuir als objectius socials de prosperitat, sostenibilitat i inclusió” en la seva lliçó magistral com a nou doctor honoris causa de la UAB. Salas ha rebut aquest matí la distinció en una cerimònia al Rectorat en què el rector, Javier Lafuente, ha lloat tant el seu “llegat valuós i fecund” com el seu “compromís personal” amb la UAB.

Salas, que és catedràtic emèrit d’organització d’empreses de la Universitat de Saragossa i ha estat membre del Consell de Govern i de la Comissió Executiva del Banc d’Espanya, va ser també catedràtic de la UAB entre 1990 i 1995 i ha col·laborat estretament amb la Facultat d’Economia i Empresa, el centre que el va proposar per al doctorat honoris causa. El seu padrí, el catedràtic jubilat i exrector de la UAB Antoni Serra Ramoneda, l’ha presentat com “un model d’universitari, un ciutadà exemplar i un gran col·laborador”.

L’economista ha començat la seva intervenció evocant els seus primers contactes amb la UAB i amb el professor Serra Ramoneda per endinsar-se en la docència en economia de l’empresa i ha agraït a la Universitat el paper que ha jugat en la seva trajectòria: “Gràcies a l’Autònoma per tot el que m’ha aportat”. Seguidament, l’economista dissertat sobre quins han de ser els objectius socials de les empreses i quins incentius tenen per assolir-los.

Ha reflexionat sobre com ha de ser una empresa “sostenible” i “inclusiva” que tingui en compte les persones més desprotegides davant el funcionament dels mercats i ha elogiat el concepte de “filantropia corporativa”, que considera com un “salt qualitatiu” perquè implica que les preferències socials són assumides per la persona jurídica. Un terreny on, però, ha reconegut que queda molt per fer.

Finalment, Salas ha recordat que, tot i que és majoritària l’empresa de tipus capitalista, hi ha altres models cooperatius o amb sistemes de cogestió i govern trilateral. I ha assegurat que, des del punt de vista acadèmic, “hem de preguntar-nos per què, en el món de l’empresa, predominen les societats de capital”, i si seria més fàcil en un altre escenari que les empreses assumeixin més preferències socials.

“Compromís amb els estudiants i els col·legues”

En la cloenda de l’acte, el rector Lafuente ha elogiat la tasca realitzada per Salas al llarg de la seva carrera tant en la docència com en la recerca, tot emfatitzant el seu “compromís amb els estudiants i amb els col·legues investigadors”. Ha volgut destacar també, de la seva trajectòria personal, el fet d’assolir una brillant carrera acadèmica després d’haver nascut “en un entorn poc propici per dedicar-se a l’estudi”, per reflexionar seguidament sobre “les dificultats encara són ben presents en determinats contextos socials” tot i els progressos en la igualtat d’oportunitats a l’ensenyament superior.

Lafuente ha tingut també unes paraules de lloança per a “l’aproximació multidisciplinària a l’estudi de les organitzacions i del management” que caracteritza l’aportació acadèmica de Salas per reivindicar la “flexibilitat” necessària “perquè les universitats siguin més permeables a enfocaments innovadors que donin resposta als reptes socials” i advertir alhora “contra plantejaments uniformitzadors que neutralitzen la capacitat innovadora de les nostres institucions”.

La cerimònia d’investidura s’ha celebrat a la sala d’actes del Rectorat i ha estat retransmesa en directe al canal de YouTube de la UAB. El cor de cambra de la Universitat ha interpretat temes de Joan Manuel Serrat i de Billie Eilish, així com el cant universitari Gaudeamus igitur que, com és tradicional, ha tancat l’acte. La figura de Salas, a més, és objecte d’una mostra a la Biblioteca de Ciències Socials que exposa, a la planta zero, exemplars de les seves obres i d’altra documentació sobre la seva trajectòria professional.

Més informació a la sala de premsa de la UAB.